Energiezuinig wonen in jarendertighoekhuis

Hoe creëer je een energiezuinige woning?

Wat doe je als je een woonplek vindt die het helemaal lijkt te zijn maar dat koophuis heeft één groot manco? Het is namelijk een enorme energieverslinder: label G. Een jong koppel gaf hun droomplek niet op maar ging zelf aan de slag. En ze delen hun ervaringen.

Wat komt erbij kijken om energiebesparende maatregelen door te voeren? Wat zijn de valkuilen en wat zijn de tips die ze hebben?

Van energielabel G naar A

Via www.gnaara.nl kun je hun werkwijze helemaal volgen. De site laat zien wie ze zijn en waar hun motivatie vandaan komt. Om welk huis het gaat en hoe ze stap voor stap hun ‘groene’ doel realiseren.  

Wat ze vooral willen laten zien is dat energiezuinig wonen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. In hun geval vraagt het een maand lang klussen (met behulp van vrienden en familie). Als je het kluswerk uitbesteed zou het helemaal meevallen. 

Wat investeer je? 

Wat zijn nu de kosten van zo’n energiezuinig project? 

Het geheel aan isolatiemaatregelen, vervanging van de ketel, installatie van zonnepanelen en plaating van de warmtepomp komt bij Tessa en Tim op een totale kostenpost van 20- tot 25 duizend euro.

Wat krijg je ervoor terug? 

Zij doen deze investering omdat ze zich goed voelen bij een duurzame levensstijl maar ook het financiële aspect speelt mee.

Zo krijgen ze van hun bank korting op de hypotheekrente bij een beter energielabel. En zij tellen de bezuinigingen op energie en de meerwaarde van het huis mee.

Gemeentelijk duwtje in de rug

Bij veel gemeenten kun je informatie/ondersteuning krijgen omtrent het verduurzamen van je woning. Mogelijk zijn er ook subsidies waarop je aanspraak kunt maken.

Diverse links waar je je licht kunt opsteken 

www.gnaara.nl / Facebook vangnaara 

www.energiebesparendedoejenu.nl

duurzamehuizenroute.nl

Geraadpleegde bron: Volkskrant /groene revolutie 

 

 

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *