Hypotheekvrij leven – zo doen zij dat

‘Zij’ zijn de Britten die ik volg in een serie vol slimme huisbezitters. Ze weten hypotheekvrij te leven; zonder gigantisch budget wel te verstaan.

Want net als in Nederland rijzen de woonprijzen in Engeland de pan uit. Zowel om te kopen als om te huren. En dan heb je van die mensen die andere wegen zoeken. Die fijn willen wonen zonder torenhoge lasten.

Na de eerste aflevering was ik al om: te leuk en te inspirerend om dit voor mezelf te houden.

Heel in het kort enkele voorbeelden uit ‘how to live mortgage free’.

Leven op het water 

Er is de 29-jarige Kimberley. Voor minder dan de jaarlijkse huurprijs van haar 1 slaapkamer flat, koopt ze een boot van Nederlandse oorsprong. Er blijft nog een beperkt bedrag over voor opknapwerkzaamheden (waarvan ze alleen het hoognodige uitbesteedt).
Je ziet hoe ze – met weinig ervaring maar veel doorzettingsvermogen – haar eigen plek op het water weet te creëren in het dure Londen.

Het kostte haar beduidend meer werk dan verwacht maar ze kreeg er een eindeloze vrijheid voor terug. Vrijheid in financiële zin maar ook het lef en vertrouwen om nieuwe dingen uit te proberen.

Prefab kerk 

Dan heb je de 63 jarige Nick die jaren van zijn leven constant aan het werk was om een hoge hypotheek op te brengen. Na zijn scheiding investeert hij zijn aandeel van 90.000 pond in een prefab kerk in Kent. Een kant en klaar bouwpakket uit 1884. Voor slechts 10.000 pond klaart hij de make over. Een zijkapel wordt het (enige) verwarmde woongedeelte en de huidige expositie- en workshopruimte huist in het hoofdschip.

Al 12 jaar geniet hij van alle ruimte, zonder vast te zitten aan schulden.

Snelle afbetaling 

Er zijn nog tal van kleurrijke verhalen. Zoals over Carla en Orall die met hun twee kinderen in Noord-Londen wonen. Toen zij beseften hoeveel zij na 25 jaar terugbetalen in verhouding tot hun oorspronkelijke lening, losten ze die in een fractie van tijd af. En wisten toch redelijk plezierig te leven met heel gewone banen.

Nu ze hypotheekvrij zijn, ervaren ze meer vrijheid. Mogelijk minder werken, meer reizen, welke keuzes ze ook maken.

Het gaat er inderdaad niet altijd om hoe hoog je budget is, maar wat je ermee doet.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *