Toekomstige huurders geven woonwijk vorm

Huurders creëren eco complex van stro, leem en hout

Op zekere zondagmiddag stond ik klaar voor de maandelijkse rondleiding bij Iewan Strowijk; een Nijmeegse wijk waar toekomstige huurders een dikke vinger in de pap hadden. Wat zou er achter die prachtige lemen muren schuilen? 

Die binnenkanten heb ik alleszins gezien. Maar meer nog dan de daadwerkelijke ruimtes, maakte het verhaal indruk hoe dit alles tot stand is gekomen.

Club met een visie

In feite is de basis gelegd door een kerngroep van zo’n zeven doorzetters. Iets met ecologisch bouwen wilden ze en met gemeenschappelijke voorzieningen. En dan niet in de vorm van koopwoningen maar huurwoningen. Zelfs huurwoningen die binnen de sociale sector vallen.

Gedegen aanpak  

Om hun droom daadwerkelijk te realiseren hebben de toekomstige huurders zich terdege voorbereid en een strak plan gemaakt.  

Medestanders

Die goed doortimmerde plannen waren ook nodig om de gewenste medestanders te vinden. Een woningcorporatie die eigenaar wordt en de eigen uren niet telt, de provincie en de gemeente. Ook het bouwbedrijf stelt zich flexibel op; naast de inzet van hun professionals geeft het ruimte aan samenwerking op de bouwplaats.

Samen bouwen  

Na lange tijd, want het duurt natuurlijk de nodig jaren, gaat de schop in de grond. De toekomstige bewoners werken mee om de houtskeletten met stro te vullen en de muren met leem te stuken. En niet alleen zij maar ook talloze vrijwilligers sluiten zich aan. 

Nadat het complex is voltooid vinden gezinnen, woongroepen, alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens er hun plek. Voor kandidaat bewoners is er zelfs een wachtlijst. 

Wil je zelf een kijkje nemen en/of hun website bezoeken? Contact: www.iewan.nl

Slotvraag

Wat heeft de tocht naar Iewan Strowijk mij persoonlijk opgeleverd? Onder meer de bevestiging dat de individualist die ik ben, niet in een collectieve aanpak past. Dit voorbeeldinitiatief wordt daar niet minder inspirerend door. Integendeel.    

 

 

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *