Huurders in opstandig straatje worden eigen huurbaas

Den Haag heeft er een woon coöperatie bij en de primeur dat huurders hun straat kopen en daarmee van de sloop redden.

Laten we eens even inzomen.

Van den Haag naar het Zeeheldenkwartier

De wijk is trots op zichzelf; meerdere websites roemen het gezellige karakter en de levendigheid die hier te vinden is. Veel kleine winkels, restaurantjes en cafés in panden die deels nog stammen uit de 19 eeuw. 

Van de Zeeheldenbuurt naar het straatje

Onderdeel van het Zeeheldenkwartier is de Roggeveenstraat, met huisjes die ruim honderd jaar oud zijn. Hier woont een bonte mix van bewoners: jong en oud, behoeftig en goed bij kas, werkend en arbeidsongeschikt.

Die mix van bewoners komt samen in het geweer als de woningcorporatie wil gaan slopen. De woningen zijn inderdaad tochtig en hebben verrotte vloeren en slechte pannendaken. Toch vinden zij dat hun rood geschilderde huisjes moeten blijven.

Met nieuwbouw en een nieuw soort publiek zou ook de onderlinge saamhorigheid en sfeer aangetast worden. Dus gaan ze zelf aan de slag.

Van woningcorporatie naar woning coöperatie

Aan de slag om een eigen woning coöperatie op te zetten en aan de slag om de 65 huisjes zelf op te knappen. Niet eerder gedaan maar dat het kan lukken bewijzen deze huurders die het heft in eigen handen namen.

Vertrouwen winnen

Zoiets gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Dat vraagt naast overtuigingskracht ook veel doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers. Daar heb je medespelers bij nodig die flexibel mee willen denken zoals uiteindelijk de woningcorporatie en de gemeente den Haag.

Wil je ook zelf aan de gang gaan? 

Er komt nogal wat bij kijken en het lukt niet overal maar dit bewonersinitiatief is een mooie opsteker.

En als je zelf plannen hebt, hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden maar kunt hulp en ondersteuning krijgen. Wil je meer informatie over het opzetten van een woon coöperatie met gelijkgestemden, kijk dan bij cooplink: www.cooplink.nl

Je kunt ook je licht opsteken bij Platform 31: www.platform31.nl

 

 

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *