In eerste instantie koos Charlie voor de Hogere Hotelschool; hij had dromen over werken op een cruise schip en andere landen zien. Zo’n toekomst zag hij wel zitten als reislustige student. De praktijk zag er echter heel wat nuchterder uit en na verloop van tijd besloot hij het roer om te gooien.

Dure opleiding

Hij wilde van zijn grote hobby zijn werk maken en schreef zich in bij een bij een dure fotografieopleiding. Om die te bekostigen moest er wel een flinke rem komen op al zijn uitgaven. Geen etentjes buitenshuis meer, geen vrije sector huur, helemaal basic moest het worden.

Wonen in voormalig postkantoor

Charlie: “ik kende Gijs die antikraak woonde in een voormalig postkantoor. Hij ging voor 6 maanden zeilen en ik kon die tijd in zijn woning trekken. Het verschil was € 250 per maand tegen € 750 voor mijn toenmalige bovenwoning. Meer ruimte, minder lasten. Win- win.
De geplande zeiltocht viel echter tegen en na 1,5 maand stond Gijs weer voor de deur. Gelukkig kwam een ander deel van het eerdere postkantoor vrij en daar heb ik sterk voor lopen lobbyen. Heb alles in de strijd gegooid en het lukte. Ik kreeg er een fijne ruimte met verschillende kamers.

Weg fijn, leegstaand pand

Ruim 2 jaar heb ik daar heerlijk gewoond. Maar toen ik bericht kreeg dat het pand verhuurd werd aan een supermarkt ging het ook snel. Ik had net 4 weken de tijd om te verkassen. De bemiddelaar was wel genegen om mee te denken over een ander woonruimte maar hoefde dat niet. Je hebt geen huurbescherming bij antikraak wonen.

Snelle verhuizing

Dat was even stressen. Uiteindelijk kwam ik terecht in een kantoor aan de rand van de stad. Een veel te warm pand waar het licht dag en nacht aanbleef. Dat werd centraal zo geregeld. Ik heb de lampen maar uitgedraaid in het hokje dat tot slaapkamer werd gebombardeerd. Al met al heb ik daar drie maanden gezeten. Niet zo fijn maar het was even niet anders”.

Nawoord:

Aan zijn antikraakperiode kwam een einde toen Charlie – na jaren ingeschreven te staan – een woning kreeg toegewezen van een woningbouwvereniging. Een leuke benedenwoning, met tuin, in een volksbuurt. Een wijk met een prettige mix van oorspronkelijke bewoners en nieuwkomers.

In de handleiding deel 1 krijg je snel een overzicht over tijdelijk wonen in een leegstaand pand. Bijk de inhoudsopgave!