Buiten wonen en terug naar de basis

Veel ruimte, groenten uit eigen moestuin, eieren van eigen kippen. Heel wat mensen dromen daar wel eens van. Ceciel Welling en Coen Willemsen deden het. Na hun 50maakten ze nog eens een omslag. 

Zij was de motor en hij volgde… uit liefde. De nog thuiswonende zonen stonden niet te juichen maar die zouden toch eens het nest uitvliegen. 

Wat gaf oorspronkelijk de doorslag? 

Op het platteland wonen en basale dingen doen met oudere mensen. Mensen die met een verstandelijke beperking leven. Lekker met de handen in de aarde wroeten en samen koken met eigen oogst. Geen opgewarmde magnetronmaaltijden in haar dagopvang.

Dat alles stond Ceciel voor ogen en ze kreeg het voor elkaar. 

Nieuwe gasten 

Nu, zoveel jaar later, is dat hoofdstuk afgesloten en komen rustzoekers hier genieten. Mensen die alle hectiek even achter zich laten. En ik was er een van. 

Als vanzelf veranderde mijn tempo. Zelfs met de laptop mee, werd het leven simpel. Want in het groen, met een kriebelbeestje op je arm, zit je daar toch anders aan te werken. Zo’n beestje werd gewoon gezelschap, net als de twee zwarte schapen die links van me woonden. 

En in de warmste meimaand ooit, was er nog een hangmat die heerlijk loom maakte. Waarom elders iets zoeken wat ik hier kon vinden?

Bezige bijen 

Zo werkend en luierend, zag ik Coen en Ceciel herhaaldelijk buiten in de weer. Want reken maar dat zo’n stukje aarde  – met allerlei verrassende hoekjes en functies – de nodige aandacht vraagt. ‘Ons levert het veel op maar je moet dit echt heel graag doen’, aldus Ceciel.

Tips

Maar hebben ze ook tips voor de jonge (en drukbezette) gezinnen die staan te springen om de stad te verlaten?  

Ceciel: ‘Als je niet zoveel tijd en energie in je tuin wilt steken, maak je andere keuzes. Er zijn heus wel tuinen te bedenken die minder onderhoud vragen’. 

En: ‘Het is hier anders dan in de stad, waar alles om de hoek ligt. Zeker met kinderen zul je meer moeten regelen. Maar je geeft ze wel het buitenleven mee’.

 

Meer weten over dit plekje op het platteland? Kijk op www.gastenverblijf-uitenthuis.nl


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *