Ruimte wil ze; letterlijk en figuurlijk

Ruimte om zich heen en nieuwe belevenissen opdoen; daar is Cato (weer) naar op zoek. Die belevenissen veranderen door de tijd heen. Het basisverlangen blijft.

Want van jongs af aan wil ze al op ontdekkingstocht. Eerst buiten spelen, buiten rennen en dat buiten wordt alsmaar groter. Van het groene gras voor de deur tot aan verre continenten toe.

Flexibel van plek verwisselen  

Als je jong en ongebonden bent, is dat eenvoudig en flexibel te organiseren. Elke kans en mogelijkheid die zich voordoet, grijp je onbevangen aan als je wil. Zoals backpacken en werken in Verweggistan en daar losjes je eigen ‘thuis’ creëren maar ook keer op keer van plek wisselen in Nederland.

Daar waar studie of werk je brengt, trek je naar toe. Zo simpel lag het toentertijd voor haar.

Plek in de stad

En dan, zoveel jaren later, woon je met een echt gezin in een echt huis. Op het eerste oog een fijne plek voor alle vier. Een huis dat groot genoeg is, dicht bij scholen en speeltuintjes, vlak bij ieders werk, in een stad met genoeg vertier. 

Maar toch:

De stad heeft zijn aantrekkelijkheid langzaamaan verloren. Want uitgaan en vertier leuk en aardig; met jonge kinderen liggen je prioriteiten net iets anders.  

En de groei rijst er de pan uit. Op haar hardlooprondjes ziet Cato hoe elk hoekje en gaatje zich vult met nóg meer stenen. Het benauwt.

Zodra ze een tijdje buiten zijn, krijgt ze weer adem. En ook de kinderen gunt ze meer vrijheid en ruimte. Minder stadskinderen, meer buitenkinderen.

Een droomplek buiten

Als het enkel aan haar lag, zou hun nieuwe plek ver weg mogen liggen. Nog eens andere impulsen opdoen in een werelddeel waar ruimte zat is. Maar nu is er een meer honkvaste partner die meetelt.

Dus zoeken ze in de wijde omtrek van hun stad naar hun droomplek in eigen land. En met hun vele anderen. Want vele jonge gezinnen willen de stad ontvluchten. Allemaal op zoek naar een soortgelijke droomplek. Toi, toi, toi.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *