Als mijn spulletjes er staan, ben ik weer thuis

Cisca 

Waar de een uitgesproken wensen heeft om zijn of haar plek te vinden werkt het bij Cisca net andersom. Haar insteek is: het doet er niet zoveel toe waar ik ben en waar ik woon. Ik creëer mijn eigen plek en thuis wel weer. Waar ik ook terecht kom.

Hoe komt zij zo nuchter en soepel? 

We keren terug naar haar kinderjaren. Die hebben wel iets weg van een roadtrip. Met een KNIL militair als vader, volgt de rest van het gezin hem telkens naar een nieuwe standplaats in het toenmalige Nederlands-Indië. 

Vrijheid, vrijheid, vrijheid

Dat lijken wel de toverwoorden uit die tijd. Grote tuinen, alle ruimte om te spelen. Er waren ook nog huisjes in de bergen. Verkoeling in de weekenden. En altijd luchtige kleding, niets knelde.

Weer verplaatsen maar dan anders…

Toen ze net 6 was, brak een andere tijd voor Cisca aan. Nederlands-Indië kwam in oorlog met Japan. Haar vader werd als eerste in een kamp geplaatst en hij vond het veiliger als moeder en de kinderen gingen samenwonen met een bevriende vrouw en haar kinderen. 

Ook avontuurlijk

Inmiddels was de officiële school opgeheven en de kinderen struinden rond. In haar beleving was het ook avontuurlijk. Je nam het zoals het kwam. Cisca: “als kind ben je zo flexibel. Waar je moeder is, daar is je thuis. Klaar”.

Toen de sfeer grimmiger werd, trokken ze van de ene plek naar de andere. Steeds werd hun daadwerkelijke leefruimte verder ingeperkt. Tot er een smalle gang overbleef met aan beide kanten stapelbedden. Dat was nu je ‘thuis’. Daar deed je het mee. 

Profijt 

Natuurlijk was het niet altijd makkelijk. Ook niet als je een flexibel kind bent. Maar leuk of niet, haar ervaringen hebben haar een nuchtere en soepele instelling opgeleverd. Een houding die in haar latere leven menigmaal van pas kwam. 

Zij kan zeggen: “ik ben nu hier. Ik maak er iets van. Dit is nu mijn thuishaven”. Waar ze ook is. Je zou er bijna jaloers om worden.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *