Een huis delen: de kansen en uitdagingen

Wil je het en kun je het ook blijvend leuk houden?

Steeds meer Nederlanders willen een huis delen. Mensen van uiteenlopende leeftijd kiezen vaker voor deze manier van leven en wonen. Het is allang niet meer alleen het terrein van studenten.

Tal van mogelijkheden 

Natuurlijk zijn er nog de bekende studentenhuizen. Maar daarnaast kennen we tal van variaties. Jongeren die samen een woning (in de vrije sector) huren en gezamenlijk het bedrag ophoesten. Amsterdam geeft hun zelfs een voorkeursbehandeling. De stad wil jongeren graag aan zich binden. 

Je ziet oproepen van gezinnen die een ander stel/gezin zoeken als woningdelers. Een mogelijke optie als een huis goed te verdelen is in boven- en benedenwoning. Samen kun je het beter behappen. Voorwaarde is uiteraard dat de match moet kloppen. 

Er zijn ouderen die manieren vinden om elkaar aandacht en zorg te geven omdat ze niet enkel op hun kinderen terug willen vallen. Aandacht dichtbij is hun veel waard. 

Genoeg Nederlanders zien dus de voordelen en de kansen.       

Hoe zit het met de uitdagingen?  

Kun je het ook om een huis te delen? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Ben je soepel genoeg om de keerzijde van de medaille op te vangen? En belangrijk: hoe kun je de nadelen zoveel mogelijk beperken?

Tips uit de praktijk  

Om met die laatste kwestie een handje te helpen onderzocht Marc Pauly, Rijksuniversiteit Groningen, ervaringen van mensen die een huis delen en gaat hij in op praktische vragen die groepen moeten oplossen. Denk aan het regelen van het huishouden, ruzie voorkomen, boodschappen verrekenen.

Een huis delen: hoe jou je het leuk? Rijksuniversiteit Groningen. Als je hierop zoekt, kun je een PDF boek downloaden met de nodige adviezen. Heb je interesse om met een stel gelijkgezinden een huis te delen is het zeker de moeite waard.    

Bekijk ook het bijbehorende YouTube filmpje    


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *