De Knarrenhof: van je 45ste tot je 100-en-zoveelste

Bij het woord ‘knarren’ denk je al gauw aan mensen die oud en stram zijn. Het initiatief ‘de Knarrenhof’ tovert een totaal ander beeld op je netvlies. Zie maar vrouwen en mannen voor je die nog volop in het leven staan. Die de schouders eronder willen zetten om op een fijne manier zelfstandig te blijven wonen.

Zeg maar tot dik in de 100… en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Want met een terugtrekkende overhoud mogen de burgers het mooi zelf uitzoeken. En woonoplossingen die buiten de bekende lijntjes vallen, vragen hun tijd.

Vrijheid, blijheid én oog voor elkaar 

Een Knarrenhof is bepaald geen woongemeenschap; ieder woont zelfstandig maar er is wel betrokkenheid. Een betrokkenheid waar je ook voor tekent. Je geeft en vraagt de nodige burenhulp. Eerst dingen onderling proberen op te lossen en minder afhankelijk zijn van zorg buitenaf. Dat is het idee. 

Het vernieuwende zit tevens in de mix van koopwoningen en huurwoningen (bij voorkeur ook in de sociale sector). Want daar kwam de oorspronkelijke vraag vandaan. Waarom doet onze gemeente Zwolle zo weinig voor ouderen met een smalle beurs?

Een persoon kan de aanstichter zijn  

Je hebt maar één man of vrouw nodig die de juiste vragen stelt. En één persoon die dat oppakt en een nieuw woonconcept bedenkt. Een concept waarbij de bewoner zelf centraal staat.

Het prachtige verhaal van de aanstichtster Liedeke Reitsma (ex psychiatrisch verpleegkundige) en Peter Prak (met een berg aan ervaring in bouwen en overheden) kun je lezen op de site www.knarrenhof.nl.

Een olievlek 

April 2018 had Zwolle de primeur: de eerste Knarrenhof was een feit.

Nu zie je hoe op talrijke plekken in het land nieuwe kartrekkers opstaan. Want wie graag op deze manier wil wonen, kan op hulp rekenen van Stichting Knarrenhof Nederland maar stopt er zelf de nodige energie in.

Zelf plannen? 

Kijk voor uitgebreide informatie op www.knarrenhof.nl. En zoals gezegd, denk niet alleen aan de oudere ‘krasse knarren’ maar ook aan de jongere. Er zijn immers veertigers die al belangstelling tonen.

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *