Permanent wonen in vakantiehuisje; let op

Kan ik een vakantiewoning kopen en daar permanent wonen?

Onlangs stelde een man mij die vraag. Hij is op leeftijd en kleiner wonen trekt hem wel. Vooral zijn grote tuin wordt hem tot last. Je kunt een tuinman inhuren maar het kan ook anders. De boel verkopen en een huisje op een recreatiepark betrekken. In het groen, mensen om je heen en genoeg vrije tijd. 

Geen eenduidig antwoord

Zijn vraag valt niet zo een-twee-drie te beantwoorden. Een eenduidig ja of nee is helder. Dan blijft evenwel een grijs gebied over. Met gedogen of niet gedogen en toch doen.

Wie kan toestemmen of weigeren? 

Als een park of keten van parken dit niet wil, is het duidelijk. Hier ben je alleen welkom om vakantie te vieren. Wanneer de gemeente vaste bewoning uitdrukkelijk verbiedt houdt het ook op.

Als park én gemeente beide toestemmen is het dik in orde. Je kunt er zonder problemen permanent wonen. 

Het schemergebied

We hebben het over Nederland. Dan is oogluikend toestaan, zonder dat het officieel mag, geen onbekend verschijnsel. Op sommige parken is driekwart van de vakantiehuisjes al jarenlang permanent bewoond. Zonder toestemming. Maar waar zijn deze mensen nu aan toe? Steeds meer parkbewoners willen duidelijkheid. 

Toestemming afdwingen

Sommige bewoners gaan zelfs zover om te procederen en willen op die manier een uitspraak afdwingen. Ze vinden dat ze door de jaren heen een bewonersrecht hebben opgebouwd. Het is hun huis en hun buurtje geworden; met de andere bewoners is een hecht clubje ontstaan.   

Een toenemend aantal gemeenten is ook bereid om meer helderheid te geven en zal de parkbewoners ofwel gelukkig maken ofwel teleurstellen. Maar dat kan duren.

Heb je plannen om naar een recreatieoord te trekken? Let op en informeer hoe die plek met permanent wonen omgaat. Is dat een helder ja of nee? Of blijft het nog een tijdje ongewis?

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *