Wanneer Rob en zijn vrouw niet meer samen door één deur kunnen, gaat hij op zoek naar ander onderdak. Te beginnen met enkele voorlopige plekken. Maar dan vindt hij zijn hoogsteigen vakantiewoning. Permanent toch? Of tijdelijk? Wat gaat het worden? En waarom koos hij eigenlijk voor deze optie?

Het financiële plaatje

Rob “ In de maanden dat ik bij vrienden en familie bivakkeerde, werd het huis van mijn toenmalige vrouw en mij verkocht. Voor het bedrag dat me toekwam had ik een flatje kunnen kopen maar ook een bungalow op een nabijgelegen vakantiepark. Een stenen woning met drie slaapkamers en alles erop en eraan. Zo’n zelfde bungalow in een woonwijk had ik nooit kunnen betalen.

Het groene plaatje

Bovendien zit je hier niet driehoog achter maar lekker in het groen en ik heb een aardige tuin erbij. Dus was mijn keuze snel gemaakt. Als ik terugkom van mijn werk in de buitendienst kan ik hier relaxen.

Woonadres en de gemeente

Op dit woonadres heb ik me ook meteen bij de gemeente ingeschreven en dat was blijkbaar in orde. Er werd hier vele jaren een gedoogbeleid gevoerd. Ook toen mijn nieuwe partner en haar kinderen bij me introkken en zich inschreven, kwam er geen protest.

Nieuw beleid

Acht jaar later kregen we allemaal afzonderlijk een brief van de gemeente. Er kwam een strenger handhavingsbeleid; permanent wonen op een recreatiepark werd niet meer geduld. We kregen wel een periode van 1,5 jaar om met de gemeente in gesprek te gaan. Zij wilden onze visie horen. Een schriftelijke toelichting van onze kant moest binnen 6 weken binnen zijn.

Ja, nee, misschien?

En laat ik je vertellen dat wij na die brief nooit meer iets van de gemeente hebben gehoord. Dat is nu ook alweer 8 jaar geleden. Ik had wel het geluk dat ik net voor de peildatum van 31 oktober 2003 hier ben ingetrokken; dan heb je meer rechten.

Ik heb niet officieel toestemming gekregen maar wel is zeker dat een eventuele volgende koper geen enkel recht heeft.” Zo heb je regels en de (diffuse) dagelijkse praktijk.

Nawoord:

Ook als je tijdelijk in een recreatieverblijf wilt wonen geldt dat gemeenten kunnen toestemmen, gedogen of streng handhaven. Elke gemeente  bepaalt dat zelf en beleid verandert mogelijk in de tijd. 

In de Handleiding deel 2, krijg je tips & tools over tijdelijk wonen in een vakantieverblijf en short stay. Bekijk de inhoudsopgave!